marți, 26 martie 2013


Scandalul bentiței

 

 

15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretudindeni, prilejuiește manifestări dintre cele mai felurite ale cetățenilor români de etnie maghiară, manifestări desfășurate întotdeauna pașnic și privite cu îngăduință și chiar simpatie de majoritarii români, chiar dacă uneori s-a mai ”sărit calul”. Anul acesta, însă, sub impactul presiunilor pe tema autonomiei teritoriale a ținutului secuiesc, a arborării drapelului acestuia pe clădirile autorităților statului român și exportul acestor practici în Ungaria, a tensiunilor diplomatice generate de această situație și de altele mai vechi, o româncuță a hotărât că aceleași drepturi,de a purta simbolurile naționale, le au și românii, chiar dacă în unele zone geografice se află în minoritate față de etnicii maghiari. Drept urmare, s-a prezentat la cursurile școlii în care învață, purtând o bentiță tricoloră pe cap.

Scandal! Ofensă!?  Cum de a îndrăznit!? Se propune sancționarea ei disciplinară, iar diriginta i-a smuls bentița de pe cap. Numai că, tărășenia a ajuns subiect de presă la nivel național, televiziunile preluând evenimentul și mediatizându-l cum știu numai ele s-o facă. Foarte bine. Pentru că până la urmă, se pare că, totul ”s-a stins” tot așa de repede cum a început, chiar dacă în unele comunități, inclusiv cea a elevilor, s-au înregistrat susțineri publice energice ale tinerei Sabina.

Și totuși, unele întrebări ce privesc această problemă rămân fără răspuns. Cum de s-a putut întâmpla așa ceva? Ce se întâmplă în școlile din aceste zone? Ce se petrece acolo unde minoritarii sunt majoritari? Este vorba de o simplă lipsă de comunicare sau lucrurile au luat o turnură ce nu ar mai trebui admisă de autoritățile române? Toate acestea rămân teme de reflecție, mai ales acum în epoca integrării europene, care, se pare, poate ceda din cauza ”belicozității” cu care unii tratează o simplă bentiță, iar mai apoi cer ca problema să fie tratată cu toleranță și înțelepciune. Păcat! Pentru că de toleranță și înțelepciune trebuia să se vorbească înainte de producerea ”evenimentului” . Mai ales în mediul educațional.

 
24.Martie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu